Energie besparen

Gemeente Rotterdam

www.rotterdam.nl


Hulp bij hoge energiekosten


Maakt u zich zorgen of u de energierekening wel kan betalen? En wilt u besparen op energie?

Op deze webpagina vindt u info over de volgende onderwerpen:

 • Energietoeslag

  Rotterdammers met een inkomen tot en met 120% van het sociaal minimum, komen in aanmerking voor de energietoeslag. De energietoeslag wordt vanaf 16 oktober automatisch uitgekeerd aan Rotterdammers waarvan we weten dat zij in aanmerking komen.  Rotterdammers die de energietoeslag niet automatisch ontvangen, kunnen deze aanvragen op pagina Energietoeslag. Dit kan vanaf 1 november 2023. 

 • Energieklusser aanvragen

  Wilt u geld besparen op uw energierekening? Vraag dan een energieklusser aan. De energieklusser komt bij u thuis en doet kleine klusjes die energie besparen. De gemeente betaalt de kosten.

 • Subsidies en leningen voor huiseigenaren

  Voor Rotterdammers met een koopwoning zijn er subsidies en leningen om de eigen woning te verduurzamen en de energiekosten te verlagen. Op de websitevind je een overzicht van subsidies en leningen die je kunt aanvragen.

 • Vraagwijzer

  U kunt de Vraagwijzer telefonisch bereiken via

  14 010 of als u een buitenlands abonnement/provider heeft via +31 10 267 16 25.

Heb jij een goede tip?  Geef het aan ons door, je helpt er anderen mee!


Kom je er alleen niet uit? 

In het overzicht vind je locaties waar je terecht voor hulp, ook bij jou in de buurt!

Energietoeslag voor Rotterdammers met een laag inkomen


Wat is de energietoeslag?

De energietoeslag is bedoeld als steuntje in de rug bij het betalen van de hogere energierekening. De energietoeslag is 1.300 euro.

De energietoeslag is voor Rotterdammers met een laag inkomen, tot 120% van het sociaal minimuminkomen. Bij de aanvraag wordt er gekeken naar het inkomen van augustus 2023.

De zorgtoeslag en huurtoeslag worden niet meegeteld bij het inkomen.

De energietoeslag aanvragen kan via www.rotterdam.nl/energietoeslag. Rotterdammers die hulp nodig hebben met het aanvragen, kunnen bellen met 14 010 of langsgaan bij de Vraagwijzer in de buurt. Ook mensen die geen DigiD hebben, worden verder op weg geholpen door de Vraagwijzer.

De energietoeslag kan voor 2024 niet meer worden aangevraagd. Wij houdenu op de hoogte!

Bijzondere bijstand energiekosten aanvragen.

www.rotterdam.nl


U kunt vanaf 1 januari 2024 geen bijzondere bijstand meer aanvragen voor uw maandelijkse energierekening in 2023. U kunt nog wel bijzondere bijstand aanvragen voor uw jaar- of eindafrekening van 2023.

Is uw energierekening in 2024 te hoog? Dien dan eerst een aanvraag in bij het Noodfonds Energie. Dat kan vanaf half januari 2024.

Meer informatie over het Noodfonds vindt u op de website van het Noodfonds Energie. U kunt daar ook uw e-mailadres achterlaten. U krijgt dan vanzelf mail van het Noodfonds.

Energiebank Rotterdam

www.energiebanknederland.nl


Energiebank Rotterdam helpt huishoudens bij het verlagen van hun energieverbruik en energiekosten.


De Energiecoach geeft besparingstips op maat en helpt bij de uitvoering. In een aantal maanden tijd heb je verschillende fysieke, telefonische of online afspraken met je Energiecoach. Tijdens deze afspraken bespreken jullie samen welke bespaarmogelijkheden en welke bespaarproducten passen bij jouw huishouden. Je krijgt een gratis box met zes besparingsproducten, zoals een ledlamp, radiatorfolie, tochtstrips. De Energiecoach helpt bij het plaatsen van deze producten.


Er zijn ook workshops die je kunt volgen en er is de mogelijkheid om energiecoach te worden. (Vrijwilligerswerk!)


Duurzaam010

www.duurzaam010.nl


Snel en makkelijk energie besparen kan op veel verschillende manieren. Van led-lampen tot het dicht maken van kieren, en van slim omgaan met apparatuur tot het plaatsen van radiatorfolie. Met een of meerdere maatregelen bespaart u al snel tientallen euro’s per jaar!

Tijdelijk Noodfonds Energie www.noodfondsenergie.nl

Tijdelijk Noodfonds Energie vanaf 22-1-2024 open: Huishoudens met hoge energierekening en lager inkomen kunnen steun aanvragen.


Meer uitleg vind je hier:

https://geldfit.nl/tijdelijk-noodfonds-energie/

en hier:

www.rijksoverheid.nl


De energieprijzen zijn hard omhooggegaan. Steeds meer mensen kunnen hun rekeningen of boodschappen niet meer betalen. Met alleen energie besparen lukt het niet altijd. Bezoek de website voor meer informatie.


Er bestaan meer regelingen en toeslagen om je inkomen te verhogen.
Daarvoor is er depotjes-check. Hiermee krijg je een overzicht van alle potjes die er voor jou zijn.

Milieu Centraal

www.milieucentraal.nl


Energie besparen is makkelijk, als je weet waarop je moet letten. Met goede isolatie blijft de warmte beter in huis. Zonnepanelen wekken je eigen duurzame stroom op. En met onze snelle bespaartips verlaag je je energierekening zonder dat het je iets kost.

Koud?

www.heatandeat.nl


Op deze horecaplekken staat de verwarming toch aan. dus pak je breiwerk, of je laptop, en kom lekker bij ons zitten, voel je niet verplicht iets te bestellen.


GeldFit

www.geldfit.nl


Energie besparen met deze 12 tips

Duurzaam 010 / subsidies

www.duurzaam010.nl


Bekijk snel welke subsidies en leningen u kunt aanvragen, veel mogelijkheden!

Klimaatgids

www.klimaatgids.nl


101 tips om energie te besparen

Consumentenbond

www.consumentenbond.nl


In huis kun je flink op energie besparen. Dat is goed voor het milieuen het levert je geld op. Sommige maatregelen zijn gratis, soms moet je eerst investeren. Maar die investering verdien je vaak verrassend snel terug.Lees onze tips om te besparen op je energierekening.


Losse tips:

 • Doe wasdroger en vaatwasser de deur uit
 • Gebruik spaarlampen
 • Haal alle stekkers die onnodig zijn uit de stopcontacten
 • Douche niet te lang
 • Zorg dat je koelkast niet te hoog draait
 • Isoleer daar waar nodig
 • Was af zonder de kraan te laten lopen
 • En gebruik dekens!!!