Informatie voor 50-plussers

Kom je er zelf niet helemaal uit?

Ook bij jou in de buurt zijn er mensen die je graag verder willen helpen.


Voor de volgende gebieden hebben wij deze locaties al op rij gezet, klik op de naam van het gebied waar je woont:

Charlois


Delfshaven


Feijenoord


U kunt hier de pdf downloaden voor het Huis van de Wijk in de andere gebieden.

Energietoeslag 2023

De energietoeslag over 2022 kunt u niet meer aanvragen. In 2023 komt er een nieuwe energietoeslag. Wanneer er meer bekend is over de energietoeslag van 2023 leest u dat op deze pagina:

https://www.rotterdam.nl/energietoeslag

DOCK Direct


DOCK Direct is er voor Rotterdammers met vragen of zorgen over geld en administratie.

DOCK Direct helpt je van je kopzorgen af.


Diverse manieren om hulp te krijgen, maar ook bijvoorbeeld 10 video filmpjes om uitleg te krijgen! Natuurlijk kun je ook bellen, appen of in een van de Huizen van de Wijk van Dock terecht.

Pensioen, AOW en andere regelingen

Gaat u met pensioen?


Je pensioen en je geldzaken

Je inkomen als je met pensioen gaat bestaat in Nederland uit verschillende onderdelen. Niet alleen je inkomen is belangrijk voor later, maar ook hoeveel je dan uitgeeft. Bijvoorbeeld aan je woonlasten. Kijk verder voor alle informatie.

ABP gemiste aanvulling

www.abp.nl


ABP helpt deelnemers met gemiste pensioenaanvulling.

Tweeverdieners die vóór 1 januari 1995 tegelijkertijd bij ABP en een ander pensioenfonds opbouwden, hebben mogelijk recht op een aanvulling. Dit kunt u zelf aanvragen. Lees verder op de website! 

ANW


Financiële steun na overlijden van uw partner (ANW)

De nabestaandenuitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw) is financiële steun van de overheid na het overlijden van uw partner (of voor wezen). De Sociale Verzekeringsbank betaalt de ANW.

Pensioen

www.rijksoverheid.nl


Met pensioen: wat moet ik regelen?

U gaat binnenkort met pensioen. Op dat moment krijgt u te maken met het aanvragen van uw pensioen, AOW en wijziging van uw arbeidscontract. Vul de vragen in en bekijk wat u moet regelen als u met pensioen gaat.

Heb ik mijn pensioen goed geregeld?

www.nibud.nl


Weet u of u na pensionering voldoende inkomen heeft om de dingen te (blijven) doen die u wilt? Met deze test ziet u snel of u goed bent voorbereid. En u krijgt direct tips.

Vind jij het ook zo lastig om formulieren in te vullen?

Voor vragen en hulp bij het invullen kun je terecht in het Huis van de Wijk bij jou in de buurt. 

AOW


AOW betekent Algemene Ouderdomswet (AOW). Deze wet regelt het basispensioen van de overheid. Mensen met de AOW-leeftijd krijgen AOW als ze hiervoor verzekerd zijn geweest. De Sociale Verzekeringsbank betaalt de AOW. 

Ombudsman Pensioenen

www.ombudsmanpensioenen.nl


Heeft u een klacht over uw pensioen of een vervelend geschil met uw pensioenuitvoerder? De Ombudsman Pensioenen behandelt klachten en geschillen over de uitvoering van uw pensioenreglement. De Ombudsman Pensioenen doet dat als onafhankelijke instelling.

Uw AOW-leeftijd berekenen

www.svb.nlUw AOW-leeftijd hangt af van uw geboortedatum. U krijgt AOW vanaf de dag dat u uw AOW-leeftijd heeft.

Vul uw geboortedatum in en kijk vanaf wanneer u AOW krijgt.

Extra geld op de Rotterdampas (AOW-tegoed)


De gemeente Rotterdam stelt het AOW-tegoed beschikbaar voor Rotterdammers die recht hebben op AOW en een kleine beurs hebben. Dit tegoed van 450 euro per huishouden, wordt gestort op de Rotterdampas. Het AOW-tegoed is te besteden bij de aangesloten winkels en in het openbaar vervoer. 


De Rotterdampas kunt u tegen een gereduceerd tarief kopen.


Hier vindt u een link naar de kosten van de Rotterdampas in 2022.

ROTTERDAMPAS

Financiën, handige tools en uitleg

Persoonlijk Budgetadvies

 NIBUD

www.persoonlijkbudgetadvies.nibud.nl


Persoonlijk Budgetadvies. Inzicht in uw inkomsten en uitgaven. Wilt u een onafhankelijke blik op uw inkomsten en uitgaven? Of wilt u weten hoeveel u kunt sparen of bezuinigen? Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies laat zien waar uw geld blijft en hoe u het doet in vergelijking met anderen. U ontvangt tips die helpen goede eigen geldkeuzes te maken.

Max Financieel

www.maxvandaag.nl


Financiële opvoeding

Voorkomen is beter dan genezen, dit gaat ook op voor de financiële opvoeding. In deze cursus leert u hoe u met uw (klein)kinderen afspraken over geld kunt maken.

Deze cursussen zijn op ieder gewenst moment te volgen. Er is geen actuele begeleiding. Na afloop van de cursus kunt u een certificaat downloaden als bewijs van deelname.

Huishoudboekje

www.huishoudboekje.mijngeldzaken.nl


Het meest gebruikte huishoudboekje van Nederland, is voortaan onderdeel van MijnGeldzaken. Naast een huishoudboekje krijg je uitgebreide mogelijkheden om je financiële toekomst te plannen. Je weet dan niet alleen of je geldzaken nu goed geregeld zijn, maar ook of je het goed geregeld hebt voor de toekomst.

Gratis, voor meerdere rekeningen tegelijk, premium versie voor €2,45 per maand.

Steffie

www.steffie.nl


Op deze website legt "Steffie" moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Bijvoorbeeld DigiD, de OV-chipkaart en een bezoek aan de huisarts. Ook geld, toeslagen enz. komen aan de orde. Alles kan worden 'voorgelezen'.

Eigen bijdrage CAK/Wlz

www.hetcak.nl


Met onze rekenhulp kunt u stap-voor-stap uw eigen bijdrage berekenen. Dit doet u voor de Wlz (bijvoorbeeld voor verblijf in een zorginstelling)

Startpunt Geldzaken

www.startpuntgeldzaken.nl/rotterdam


Startpunt Geldzaken richt zich op financiële redzaamheid. De online geldplannen helpen huishoudens stap voor stap en op de door hen gewenste tijd en plaats, om de eigen geldzaken in balans te krijgen en te houden.


Veelzijdige website!

Max Geldzaken

www.maxvandaag.nl


Geldzaken: vraag & antwoord

Financieel journalist Jaap Roelants beantwoordt lezersvragen over allerlei geldzaken. Ze zijn in een overzicht per categorie geordend. 

Onderwerpen: AOW, Bank, Rekeningen, Belasting, Schenken, Uitkeringen, Overlijden, Wonen enz.

Huishoudboekje

www.huishoudboekje.com


Vroeger had ieder huishouden een huishoudboekje. Daar stond heel eenvoudig in; wat komt er per maand ongeveer in, en wat eruit. Tegenwoordig heeft nog maar 1 op de 10 mensen zo’n overzicht. Met ons digitale huishoudboekje maak je in korte tijd een overzicht van je financiën.

Géén bankkoppeling, wel helemaal gratis!

Lezen-en-schrijven


Rekeningen begrijpen, de administratie doen of formulieren invullen. Dat is lastig als je moeite hebt met lezen, schrijven of rekenen. Wil je beter leren lezen en schrijven? Meld je aan!


Je kunt het formulier invullen of bellen met 0800 - 023 44 44

Max Meldpunt

www.maxmeldpunt.nl


2020

Huurtoeslag is verruimd, controleer opnieuw of u er recht op heeft.

 

De regels rondom de huurtoeslag zijn aangepast waardoor meer mensen er recht op hebben. Ouderenbond ANBO maakt ouderen daar bewust van met een campagne. 

Financieel Paspoort

www.financieelpaspoort.nl


De Stichting biedt de burger een gratis gereedschap, de app Financieel Paspoort, waarmee persoonlijke financiële gegevens op eenvoudige en snelle wijze kunnen worden verzameld en een overzicht wordt geboden dat hij/zij begrijpt. Tevens kan de burger besluiten deze gegevens in digitale vorm ter beschikking te stellen aan hulpverleners/adviseurs die compleet geïnformeerd en onmiddellijk aan de slag kunnen.

Geldfit

www.geldfit.nl


Wij helpen je om je geldzaken fit te houden! Of om ze fit te krijgen. Doe de online test en krijg advies over jouw financiële situatie.

Consuwijzer

www.consuwijzer.nl


Klopt deze aanmaning of incassobrief?


Incassobrief Checker. De ACM let op of bedrijven zich aan de regels houden. ACM ConsuWijzer helpt uw vragen over het consumentenrecht te beantwoorden. Onafhankelijk en gratis. Onafhankelijk en gratis.

Bent u ouder dan 50 jaar en werkloos?


Voor oudere werklozen bestaan drie verschillende uitkeringen: de IOAW, IOW of de IOAZ. Deze uitkeringen zorgen ervoor dat u een inkomen heeft dat (ten minste) ligt op het bijstandsniveau.

NIBUD

www.nibud.nl


U zoekt informatie over zakgeld, toeslagen, sparen, pensioen of schulden, of u heeft andere vragen over uw portemonnee.
Het Nibud helpt u ook met budgettips en rekentools.

Bereken uw recht

www.berekenuwrecht.nl


Op welke tegemoetkomingen heeft u recht?
Er bestaan allerlei tegemoetkomingen. Soms meer dan u denkt. Bereken in een paar stappen op welke bedragen u mogelijk recht heeft. Ook ziet u waar u deze kunt aanvragen.

Onderdeel NIBUD

Kwijtschelding


Heeft u een inkomen op bijstandsniveau en heeft u weinig spaargeld? Dan komt u misschien in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.

Jaarbegroting maken?

www.nibud.nl


Liever een overzicht maken op de computer? Bij het NIBUD kun je een jaarplanner downloaden.

FinFin 2020

Het recht om te winkelen met je pensioenkapitaal


Bij steeds meer pensioenregelingen bouw je een kapitaal op waarmee je later een uitkering gaat aankopen. Die uitkering mag je aankopen waar je wilt. Dat heet ‘shoprecht’.  Bij zeven op de tien Nederlanders is dat niet bekend.

Je mag gebruik maken van je shoprecht en bij verschillende partijen een offerte opvragen, of je financieel adviseur vragen om dat voor je uit te zoeken. Dat scheelt in sommige gevallen wel 9 procent per maand.

Financiën, schulden en ondersteuning

(Klik voor organisaties in jouw wijk in het groene blok bovenaan deze pagina!)

Wij gaan het fiksen

www.wijgaanhetfikksen.nl


Loop je achter met betalingen en weet je echt niet meer hoe je je rekeningen moet betalen? Wij kunnen je helpen om van je financiële problemen af te komen. De handige en eenvoudige fiKks-app brengt je in contact met een vrijwilliger (buddy) die je helpt om weer overzicht te krijgen in je financiën. Samen werk je aan een schuldenvrije toekomst!

Finqo bewindvoering

www.finqo.nl


Woont u in Rotterdam en bent u niet in staat om zelf uw financiën te beheren? Of heeft u problematische schulden en ziet u door de bomen het bos niet meer? Dan is bewindvoering in Rotterdam voor u de oplossing. Om te voorkomen dat u (verder) financieel in de problemen raakt, vragen wij de kantonrechter om Finqo te benoemen als uw bewindvoerder en zorgt Finqo ervoor dat uw budget stabiel is en eventuele schulden worden behandeld. 

Indien u zelf onvoldoende inkomen hebt om deze kosten voor bewindvoering te voldoen, zal Finqo de vergoeding hiervan in de vorm van bijzondere bijstand bij uw gemeente aanvragen. 

Stadsgids Schulden010

StadsGidsSchulden010


Stadgids Schulden 010

Een online magazine voor bewoners van Charlois, Delfshaven en Feijenoord.

Overige tips

Het Huurteam Rotterdam

www.huurteaminuwstad.nl


Het huurteam heeft als doel misstanden en excessen in de huursector aan te pakken en de leefbaarheid van buurten te verbeteren.


Let op! De diensten van het Huurteam Rotterdam zijn niet kosteloos. Vraag naar de voorwaarden. Het Huurteam werkt op basis van no cure no pay: U verdient de kosten minimaal terug.


010 - 214 27 99

info@huurteamrotterdam.nl


VGZ Rotterdampakket


Het VGZ Rotterdampakket is samengesteld voor Rotterdammers door VGZ en de gemeente Rotterdam. Deze zorgverzekering is vooral geschikt voor ouderen, chronisch zieken en Rotterdammers met een inkomen tot 130 procent van het wettelijk minimumloon (2.296,00 euro, inclusief acht procent vakantiegeld bruto per maand of lager). Ook is er sinds 2019 een nieuwe variant van deze zorgverzekering beschikbaar, het VGZ Rotterdampakket Compact.

Uw koophuis verduurzamen

Verduurzamen met een smalle beurs


Een selectie van arrangementen voor woningeigenaren.

Wat is het huidige aanbod voor de doelgroep van woningeigenaren met lage inkomens?


Pdf te downloaden op de website van Platform31.

Mantelzorgwaardering


Gratis Rotterdampas met 25 euro OV-tegoed
Iedere mantelzorger ontvangt een gratis Rotterdampas met daarop eenmalig 25 euro OV-tegoed.


U kunt de Rotterdampas ook cadeau doen aan iemand anders, zie hiervoor de website.


Zelf je schuld regelen

www.zelfjeschuldenregelen.nl


In 6 stappen schuldenvrij!


Beginnende schulden? Met een goed plan kunt u eruit komen. Met onze invultool maakt u een realistisch aflosplan.


Past deze site bij uw situatie? Doe de scan (1 min.)

Budgetmaatjes010

www.budgetmaatjes010.nl


Budgetmaatjes 010 is een project dat Rotterdammers met financiële problemen wil helpen om weer financieel redzaam te worden. We koppelen hen aan een Budgetmaatje dat helpt de thuisadministratie weer op orde te krijgen.


info@BM010.nl

010 –  316 17 16


Samen 010 - Hulp in Praktijk (HiP)

www.hulpinrotterdam.nl


HIP (Hulp in Praktijk) biedt praktische hulp aan mensen die geen sociaal netwerk en geen financiële middelen hebben om hulp in te kopen.
Hulpvragen kunnen zijn van een klusje in huis tot een gezellig praatje. 


rotterdam@stichtinghip.nl

010 - 303 27 30

Toeslagen

www.toeslagen.nl


Uitleg over alle toeslagen en linken naar de diverse toeslagen.

Of kijk op onze pagina belastingen.

Gebiedsgids 65-plus


De gemeente Rotterdam geeft i.s.m. de Coalitie Erbij voor ieder gebied een gids uit boordevol informatie. Iedere 65-plusser krijgt hem thuisgestuurd. Bent u benieuwd? Hier zijn alle 14 gidsen te downloaden!


Gebiedsgidsen Rotterdam 

Vervoer

Ondersteuning bij zelfstandig reizen.


Vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd hebben inwoners van de gemeente Rotterdam recht op vrij reizen met het openbaar vervoer in de regio Rotterdam.


Kunt u door uw beperking geen gebruikmaken van een eigen vervoermiddel, het openbaar vervoer of een taxi? U kunt de wijkbus gebruiken als deze in uw wijk rijdt.

Verder kunt u Trevvel en/of Valys aanvragen bij de gemeente. Zie de mogelijkheden op de website.

Mijn huis op maat

www.mijnhuisopmaat.nl


Veilig en comfortabel thuis wonen!

Uw huis is uw thuis. Hier wilt u graag veilig en comfortabel wonen. Mijn Huis Op Maat laat u tal van mogelijkheden zien!

Doe de huistest 

WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen)

www.bureauwsnp.nl


Schulden oplossen met de Wsnp, download hier de brochure.

Heb jij aangeklopt bij de Vraagwijzer of bij een van de partijen in de wijk en ben je niet (goed) geholpen?


Geef het aan ons door!

Kom uit je schuld

www.komuitjeschuld.nl


Heb je geldproblemen? Je bent niet de enige. Besef dat 1 op de 5 Nederlanders flinke geldzorgen heeft. Besef ook: er zijn altijd mensen die je willen helpen. En kunnen helpen.

Wil je hulp krijgen of geven? Kijk op deze website!

Zorgverzekeringslijn

www.zorgverzekeringslijn.nl


Gratis advies over het oplossen van zorgverzekerings­schulden en het afsluiten van een zorgverzekering.


Een betalingsachterstand bij je zorgverzekeraar doordat je premie, eigen risico of eigen bijdrage niet betaald hebt, kan snel hoger worden door rente- en incassokosten. Daarnaast moet je als je 6 maandpremies niet betaald hebt, een hogere bestuursrechtelijke premie gaan betalen.


Ook de mogelijkheid om met vragen te bellen of te chatten.

Energiebank Nederland

www.energiebanknederland.nl


Maak jij je wel eens zorgen of je de energierekening wel kan betalen? Of wil je besparen op energie, maar je weet niet zo goed hoe? De Energiebank Rotterdam is een stichting die jou helpt om grip te krijgen op je energiekosten. Iedereen die in Rotterdam woont en een minimum inkomen heeft kan zich gratis aanmelden.

Heeft u een hulpmiddel nodig?


U woont nog zelfstandig en u kunt zich door ziekte of een beperking niet (meer) goed redden? Misschien biedt een hulpmiddel uitkomst, bijvoorbeeld een rolstoel.


Sommige hulpmiddelen kunt u zelf lenen of kopen, bijvoorbeeld in een zorgwinkel. Denk bijvoorbeeld aan een rollator. Voor andere hulpmiddelen kunt u ondersteuning vragen bij de gemeente. Zoals een rolstoel, een douchestoel op wielen een traplift of een tillift.


Bel 14 010 of ga naar de Vraagwijzer bij u in de buurt.

Hulp in de huishouding


U woont zelfstandig, maar het lukt u niet altijd (meer) om uw huis op orde te houden. De gemeente kan u adviseren.


Bel naar 14 010 of loop eens binnen bij een Vraagwijzer bij u in de buurt.50-plus of gepensioneerd?


Meer weten over werken boven de 50 of na de pensionering? Kijk op de pagina Werk en Inkomen!

De Verhuisfamilie

www.verhuisfamilie.nl


De stichting helpt mensen die noodgedwongen moeten verhuizen, maar daar niet de financiële middelen en het netwerk voor hebben. 

Schuldenwijzer

www.schuldenwijzer.nl


Is er beslag gelegd op je inkomsten?


Meer dan 200.000 Nederlanders zitten in dezelfde positie. Schuldenwijzer geeft snel inzicht in jouw situatie.


Inloggen met DigiD

Uw beslagvrije voet

www.uwbeslagvrijevoet.nl


Als u uw rekeningen niet op tijd betaalt, kunt u te maken krijgen met loonbeslag. Dan krijgt een beslaglegger een deel van uw loon of uitkering. Een beslaglegger is bijvoorbeeld een deurwaarder.


Maar u heeft geld nodig om uw vaste lasten te betalen. Daarom mag u een deel van uw inkomen houden. Dit deel kunt u gebruiken om uw vaste lasten te betalen en om boodschappen van te doen. Het bedrag dat u elke maand van uw loon of uitkering mag houden heet de beslagvrije voet.


De beslaglegger heeft informatie nodig om dat maandbedrag te berekenen. Zonder die informatie krijgt u vaak een lager bedrag dan waar u recht op heeft. Lever alle informatie aan. Dat kan u geld schelen!

Meerkosten ziekte of handicap

www.meerkosten.nl


Handicap of chronisch ziek: laat geen geld liggen!


Geld terug van de Belastingdienst, het kan nog steeds. Hebt u een handicap of chronische ziekte? Maak dan gebruik van de aftrek van specifieke zorgkosten of van andere belastingvoordelen. 


Leven met een ziekte of beperking levert vaak meerkosten op. Daarom is er – naast de aftrek van zorgkosten en weekenduitgaven – nog een aantal regelingen voor inkomensondersteuning waar u een beroep op kunt doen. 

Heeft u een beperking en kunt u (deels) niet werken?


Heeft u een ziekte of handicap en kunt u daardoor alleen met hulp of begeleiding werken? Of kunt u helemaal niet werken? Dan krijgt u misschien ondersteuning. Op de website van het UWV vindt u een handige tool waarmee u kunt zien waarop u recht heeft.

Mantelzorgvergoedingen

door zorgverzekeraars

www.mantelzorg.nl


Van welke vergoedingen kun je gebruik maken om de zorg voor je naaste vol te houden en goed voor jezelf te blijven zorgen? Hieronder zetten we een aantal op een rij.

Beschadige eurobankbiljetten

www.dnb.nl


Is een eurobankbiljet per ongeluk beschadigd? Als meer dan de helft van het biljet over is, kunt u bij DNB een vergoeding vragen.