Jongeren: financiën, info en besparen

Kom je er zelf niet helemaal uit?

Ook bij jou in de buurt zijn er mensen die je graag verder willen helpen.


Voor de volgende gebieden hebben wij deze locaties al op rij gezet:


Charlois


Delfshaven


Feijenoord


U kunt hier de pdf downloaden voor het Huis van de Wijk bij u in de buurt.

DOCK Direct


DOCK Direct is er voor Rotterdammers met vragen of zorgen over geld en administratie.

DOCK Direct helpt je van je kopzorgen af.


Diverse manieren om hulp te krijgen, maar ook bijvoorbeeld 10 video filmpjes om uitleg te krijgen! Natuurlijk kun je ook bellen, appen of in een van de Huizen van de Wijk van Dock terecht.

De Grote Geldenquête


Een leuk blad met veel input en tips. De enquête van de Hogeschool Rotterdam is door bijna vierduizend studenten in januari 2020 (nog voor de coronacrisis)ingevuld. 

Klik op de afbeelding om de pdf te downloaden.

Financiën, handige tools en uitleg

Startpunt Geldzaken

www.startpuntgeldzaken.nl/rotterdam


Startpunt Geldzaken richt zich op financiële redzaamheid. De online geldplannen helpen huishoudens stap voor stap en op de door hen gewenste tijd en plaats, om de eigen geldzaken in balans te krijgen en te houden.


Veelzijdige website!

Financieel Paspoort - App

www.financieelpaspoort.nl


De Stichting biedt je een gratis gereedschap, de app Financieel Paspoort, waarmee persoonlijke financiële gegevens op eenvoudige en snelle wijze kunnen worden verzameld en een overzicht wordt geboden dat hij/zij begrijpt. Tevens kun je besluiten deze gegevens in digitale vorm ter beschikking te stellen aan hulpverleners/adviseurs die compleet geïnformeerd en onmiddellijk aan de slag kunnen.

DUO

www.duo.nl


Mbo, hbo of universiteit

Doet u mbo, hbo of universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen. Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen. Je bepaalt zelf welke onderdelen je aanvraagt. Wil je zelf vast een berekening maken van de aanvullende beurs? Gebruik hiervoor de Rekenhulp studiefinanciering.

Steffie

www.steffie.nl


Op deze website legt "Steffie" moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Bijvoorbeeld DigiD, de OV-chipkaart en een bezoek aan de huisarts. Ook geld, toeslagen enz. komen aan de orde. Alles kan worden 'voorgelezen'.

Startpunt Geldzaken - Geldplan

www.startpuntgeldzaken.nl


Geldplan Bijna 18, Wat moet je écht regelen? (NIBUD)

NIBUD


Je zoekt informatie over zakgeld, toeslagen, sparen, pensioen of schulden, of je hebt andere vragen over je portemonnee.
Het Nibud helpt je ook met budgettips en rekentools.

Huishoudboekje

www.huishoudboekje.mijngeldzaken.nl


Het meest gebruikte huishoudboekje van Nederland, is voortaan onderdeel van MijnGeldzaken. Naast een huishoudboekje krijg je uitgebreide mogelijkheden om je financiële toekomst te plannen. Je weet dan niet alleen of je geldzaken nu goed geregeld zijn, maar ook of je het goed geregeld hebt voor de toekomst.

Gratis, voor meerdere rekeningen tegelijk, premium versie voor €2,45 per maand.

Levenlang Leren Krediet

www.duo.nl


Wilt je een opleiding volgen, maar heb je geen recht meer op reguliere studiefinanciering? Als je jonger bent dan 56 jaar kun je misschien toch geld lenen.

Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om recht te hebben op levenlanglerenkrediet.

Geld Fit

www.geldfit.nl


Wij helpen je om je geldzaken fit te houden! Of om ze fit te krijgen. Doe de online test en krijg advies over jouw financiële situatie.

fiKks-app

www.wijgaanhetfikksen.nl


Loop je achter met betalingen en weet je echt niet meer hoe je je rekeningen moet betalen? Wij kunnen je helpen om van je financiële problemen af te komen. De handige en eenvoudige fiKks-app brengt je in contact met een vrijwilliger (buddy) die je helpt om weer overzicht te krijgen in je financiën. Samen werk je aan een schuldenvrije toekomst!

Huishoudboekje

www.huishoudboekje.com


Vroeger had ieder huishouden een huishoudboekje. Daar stond heel eenvoudig in; wat komt er per maand ongeveer in, en wat eruit. Tegenwoordig heeft nog maar 1 op de 10 mensen zo’n overzicht. Met ons digitale huishoudboekje maak je in korte tijd een overzicht van je financiën.

Géén bankkoppeling, wel helemaal gratis!

Bijstandsuitkering-jongeren


Bijstandsuitkering jongeren 18 tot en met 26 jaar.

Deze bijstandsuitkering is niet voor zelfstandig ondernemers. Voor hen zijn er aparte regelingen. 

Ga je niet naar school en heb je niet genoeg geld om voor jezelf te kunnen zorgen? Dan kan je misschien een uitkering aanvragen.

Via de knop Uitkering aanvragen dien je een aanvraag in. Log in met DigiD.

Jaarbegroting maken?

www.nibud.nl


Liever een overzicht maken op de computer? Bij het NIBUD kun je een jaarplanner downloaden.

Budgetadvies

www.persoonlijkbudgetadvies.nibud.nl


Persoonlijk Budgetadvies. Inzicht in uw inkomsten en uitgaven. Wilt u een onafhankelijke blik op uw inkomsten en uitgaven? Of wilt je weten hoeveel je kunt sparen of bezuinigen? Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies laat zien waar jouw geld blijft en hoe je het doet in vergelijking met anderen. Je ontvangt tips die helpen goede eigen geldkeuzes te maken.

MoneyFit

www.moneyfit.nl


MoneyFit: Aparte naam. Want, hoe fit kan money zijn? We helpen je graag om op een fitte manier met je geld om te gaan. Geld is namelijk iets waar je elke dag mee te maken hebt. Of je nu studiefinanciering ontvangt, een uitkering of een salaris, dat is waar je het mee moet doen.

Individuele Studietoeslag

www.rotterdam.nl


Bedrag van €302,79 per schooljaar voor jongeren vanaf 15 jaar die een studie volgen, maar die niet kunnen bijverdienen door een beperking.

(De jongere moet recht hebben op studiefinanciering of een tegemoetkoming scholieren)

Aanvraagformulier voor het huidige schooljaar 2022-2023 op de website.

Bereken uw recht

www.berekenuwrecht.nl


Op welke tegemoetkomingen heb je recht?
Er bestaan allerlei tegemoetkomingen. Soms meer dan je denkt. Bereken in een paar stappen op welke bedragen je mogelijk recht heeft. Ook zie je waar je deze kunt aanvragen.

Onderdeel NIBUD

OPstap - Mara Projecten

www.maraprojecten.nl


OPstap activeert zwerfjongeren door hen in contact te brengen met jonge vrijwilligers. Samen met hen ondernemen de zwerfjongeren allerlei sportieve en culturele activiteiten. Door samen dingen te doen, ontstaan er contacten waar  de jongeren op terug kunnen vallen. Contacten met mensen van buiten het hulpverleningscircuit en de straat zijn belangrijk om een nieuwe start te maken. Iedere week is er een activiteiten: de ene week een lunch en de andere week een culturele, sportieve of recreatieve activiteit.

Rotterdamse Douwers

www.rotterdamsedouwers.nl


Heb je moeite om je rekeningen te betalen, blijf je weg van school, lukt het je niet om werk te vinden of blow je stiekem toch veel? Wij begrijpen dat het lastig is om een begin te vinden om deze problemen op te lossen en willen je graag helpen! Er is altijd een begin. Wij zijn De Rotterdamse Douwers, wij stellen je voor aan iemand die jou kan helpen. Een Douwer, een Mentor, iemand die in jouw belang meekijkt en je helpt om je leven weer op orde te krijgen en jouw doelen te behalen. Iemand die je in staat stelt om uiteindelijk zelf je zaken te regelen.


Voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar,

de jongere zelf als vrager of als vrijwilliger om anderen te helpen.

JIP

www.jip.org


Het JIP helpt jongeren met het orde brengen van hun administratie, woonsituatie, inkomen en schulden. De hulp is gratis en anoniem.

Voor jongeren tot 25 jaar, geldmattie tot 27 jaar.

www.jip.org


Als je op jezelf woont, 18 jaar bent geworden, gaat studeren of een (bij)baantje hebt zijn er veel
verschillende zaken en regelingen waar je rekening mee moet houden. We hebben daarom verschillende
informatie over geldzaken op een rijtje gezet.


Je kunt het boekje als pdf downloaden.

Energiebank Nederland

www.energiebanknederland.nl


Maak jij je wel eens zorgen of je de energierekening wel kan betalen? Of wil je besparen op energie, maar je weet niet zo goed hoe? De Energiebank Rotterdam is een stichting die jou helpt om grip te krijgen op je energiekosten. Iedereen die in Rotterdam woont en een minimum inkomen heeft kan zich gratis aanmelden.

Zelf je schulden regelen

www.zelfjeschuldenregelen.nl


In 6 stappen schuldenvrij!

Beginnende schulden? Met een goed plan kunt u eruit komen. Met onze invultool maakt u een realistisch aflosplan.

Past deze site bij uw situatie? Doe de scan (1 min.)


Kwadraad

www.kwadraad.nl


Hulp/tips voor studenten met schulden.


Diverse tips over schuldhulpverlening, deurwaarders, belastingteruggave, schuldeisers en hulp door Kwadraadvoor studenten.

Beslagvrije voet

www.uwbeslagvrijevoet.nl


Als u uw rekeningen niet op tijd betaalt, kunt u te maken krijgen met loonbeslag. Dan krijgt een beslaglegger een deel van uw loon of uitkering. Een beslaglegger is bijvoorbeeld een deurwaarder.


Maar u heeft geld nodig om uw vaste lasten te betalen. Daarom mag u een deel van uw inkomen houden. Dit deel kunt u gebruiken om uw vaste lasten te betalen en om boodschappen van te doen. Het bedrag dat u elke maand van uw loon of uitkering mag houden heet de beslagvrije voet.


De beslaglegger heeft informatie nodig om dat maandbedrag te berekenen. Zonder die informatie krijgt u vaak een lager bedrag dan waar u recht op heeft. Lever alle informatie aan. Dat kan u geld schelen!

Kom uit je schuld!

www.komuitjeschuld.nl


Heb je geldproblemen? Je bent niet de enige. Besef dat 1 op de 5 Nederlanders flinke geldzorgen heeft. Besef ook: er zijn altijd mensen die je willen helpen. En kunnen helpen.

Wil je hulp krijgen of geven? Kijk op deze website!

Met verhalen van mensen die het ook meegemaakt hebben.

Schuldenwijzer

www.schuldenwijzer.nl


Is er beslag gelegd op je inkomsten?


Meer dan 200.000 Nederlanders zitten in dezelfde positie. Schuldenwijzer geeft snel inzicht in jouw situatie.


Inloggen met DigiD

Wie betaalt wat?


Een handige app voor studenten die samen wonen.


WieBetaaltWat is dé app voor het bijhouden, verrekenen, en afrekenen van groepsuitgaven.
WBW is perfect voor vriendengroepen, families, huisgenoten, jaarclubs, verenigingen, collega’s, voetbalteams, hockeyteams, etc.

Kwijtschelding


Heeft u een inkomen op bijstandsniveau en heeft u weinig spaargeld? Dan komt u misschien in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.

Budgetmaatjes010

www.budgetmaatjes010.nl


Budgetmaatjes 010 is een project dat Rotterdammers met financiële problemen wil helpen om weer financieel redzaam te worden. We koppelen hen aan een Budgetmaatje dat helpt de thuisadministratie weer op orde te krijgen.


info@BM010.nl

010 –  316 17 16


Samen 010 - Hulp in Praktijk (HiP)

www.hulpinrotterdam.nl


HIP (Hulp in Praktijk) biedt praktische hulp aan mensen die geen sociaal netwerk en geen financiële middelen hebben om hulp in te kopen.
Hulpvragen kunnen zijn van een klusje in huis tot een gezellig praatje. 


rotterdam@stichtinghip.nl

010 - 303 27 30


Samen010

Hang 7, 3011 GG Rotterdam


Geldloos

www.geldloos.nl


De website Geldloos, Rijk zonder geld.


Je hebt weinig geld of je bent op zoek naar manieren om minder afhankelijk te zijn van geld? Op Geldloos.nl vind je veel informatie over manieren om minder met geld te leven, met inspirerende voorbeelden. Zoals mensen die ervoor kiezen om zonder geld te leven, tips over hoe je een geldloos bestaan kan opbouwen en verhalen over leven zonder geld.

Zorgverzekeringslijn

www.zorgverzekeringslijn.nl


Gratis advies over het oplossen van zorgverzekerings­schulden en het afsluiten van een zorgverzekering.


Een betalingsachterstand bij je zorgverzekeraar doordat je premie, eigen risico of eigen bijdrage niet betaald hebt, kan snel hoger worden door rente- en incassokosten. Daarnaast moet je als je 6 maandpremies niet betaald hebt, een hogere bestuursrechtelijke premie gaan betalen.


Ook de mogelijkheid om met vragen te bellen of te chatten.

Finqo bewindvoering

www.finqo.nl


Woont u in Rotterdam en bent u niet in staat om zelf uw financiën te beheren? Of heeft u problematische schulden en ziet u door de bomen het bos niet meer? Dan is bewindvoering in Rotterdam voor u de oplossing. Om te voorkomen dat u (verder) financieel in de problemen raakt, vragen wij de kantonrechter om Finqo te benoemen als uw bewindvoerder en zorgt Finqo ervoor dat uw budget stabiel is en eventuele schulden worden behandeld. 

Indien u zelf onvoldoende inkomen hebt om deze kosten voor bewindvoering te voldoen, zal Finqo de vergoeding hiervan in de vorm van bijzondere bijstand bij uw gemeente aanvragen. 

(Klik voor organisaties in jouw wijk in het groene blok bovenaan deze pagina!)

WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen)

www.bureauwsnp.nl


Schulden oplossen met de Wsnp, download hier de brochure.

Vind jij het ook zo lastig om formulieren in te vullen?

Voor vragen en hulp bij het invullen kun je terecht in het Huis van de Wijk bij jou in de buurt. 

Financiën, schulden en ondersteuning

Overige tips

R'damse Nieuwe

www.rdamsenieuwe.nl


R’damse Nieuwe is een community van betrokken en ondernemende Rotterdammers. Wij geloven dat Rotterdam de stad van de toekomst is, die gedragen wordt door de groeiende groep jonge stadsgenoten, met nieuwe en bijzondere ideeën.


R’damse Nieuwe biedt een podium aan innovatieve denkers en jonge ondernemers die helpen de stad een stukje mooier te maken.

Moeders van Rotterdam

www.moedersvanrotterdam.nl


Moeders van Rotterdam zet zich in voor (aanstaande) moeders die tijdens hun zwangerschap stress ervaren op verschillende leefgebieden. Hierbij kan gedacht worden aan problemen op het gebied van financiën, huisvesting, gezondheid etc. Samen met moeder wordt gewerkt aan haar situatie met als doel haar stress te verminderen en een gezonde start creëren voor de baby.

Kinder- en jongerenrechtswinkel

www.rotterdam.kjrw.eu


Ben jij onder de 23 jaar en zit je met een vraag of probleem? Wij, als medewerkers van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel Rotterdam (KJRW), weten alles over jouw rechten en plichten en luisteren graag naar jouw verhaal. Wij komen op voor jouw rechten en kunnen je ook helpen met het schrijven van een brief aan bijvoorbeeld jouw werkgever, jouw ouders of de rechter. Deze hulp is gratis en alles wat je ons vertelt blijft geheim. 

Consuwijzer

www.consuwijzer.nl


Klopt deze aanmaning of incassobrief?


Incassobrief Checker. De ACM let op of bedrijven zich aan de regels houden. ACM ConsuWijzer helpt uw vragen over het consumentenrecht te beantwoorden. Onafhankelijk en gratis. Onafhankelijk en gratis.

Join Us

www.join-us.nu


Join us doorbreekt alleen zijn!

Voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar.

Mantelzorgwaardering


Gratis Rotterdampas met 25 euro OV-tegoed
Iedere mantelzorger ontvangt een gratis Rotterdampas met daarop eenmalig 25 euro OV-tegoed.


U kunt de Rotterdampas ook cadeau doen aan iemand anders, zie hiervoor de website.


Bijbaantips

www.scholieren.nibud.nl


Bijbaan: regel het goed

Wanneer je gaat werken is het handig om kennis te hebben van verschillende zaken… je contract, je rechten/plichten, zwart werken en kinderbijslag.

Ready fot Change

www.readyforchange.nl


Game, gok of andere verslaving waar je hulp voor zoekt?  Kijk op de website, wordt vergoed door de ziektekostenverzekering.

Beschadige eurobankbiljetten

www.dnb.nl


Is een eurobankbiljet per ongeluk beschadigd? Als meer dan de helft van het biljet over is, kunt u bij DNB een vergoeding vragen.

Checklist bijna 18, regel het nu!

www.wijzeringeldzaken.nl


18? Acht dingen die je moet regelen. 

Je 18e verjaardag is een belangrijke mijlpaal. Je bent voortaan zelf verantwoordelijk voor je geldzaken.

Het Huurteam Rotterdam

www.huurteaminuwstad.nl


Het huurteam heeft als doel misstanden en excessen in de huursector aan te pakken en de leefbaarheid van buurten te verbeteren.


Let op! De diensten van het Huurteam Rotterdam zijn niet kosteloos. Vraag naar de voorwaarden. Het Huurteam werkt op basis van no cure no pay: U verdient de kosten minimaal terug.


010 - 214 27 99

info@huurteamrotterdam.nl