Tips voor gezinnen en kinderen

Kom je er zelf niet helemaal uit?

Ook bij jou in de buurt zijn er mensen die je graag verder willen helpen.


Voor de volgende gebieden hebben wij deze locaties al op rij gezet, klik op de naam van het gebied waar je woont:

Charlois


Delfshaven


Feijenoord


U kunt hier de alle Huizen van de Wijk in Rotterdam terug vinden.


Energietoeslag 2023

De energietoeslag over 2022 kunt u niet meer aanvragen. In 2023 komt er een nieuwe energietoeslag. Wanneer er meer bekend is over de energietoeslag van 2023 leest u dat op deze pagina:

https://www.rotterdam.nl/energietoeslag

DOCK Direct


DOCK Direct is er voor Rotterdammers met vragen of zorgen over geld en administratie.

DOCK Direct helpt je van je kopzorgen af.


Diverse manieren om hulp te krijgen, maar ook bijvoorbeeld 10 video filmpjes om uitleg te krijgen! Natuurlijk kun je ook bellen, appen of in een van de Huizen van de Wijk van Dock terecht.

Financiën, handige tools en uitleg

Startpunt Geldzaken

www.startpuntgeldzaken.nl/rotterdam


Startpunt Geldzaken richt zich op financiële redzaamheid. De online geldplannen helpen huishoudens stap voor stap en op de door hen gewenste tijd en plaats, om de eigen geldzaken in balans te krijgen en te houden.


Veelzijdige website!

NIBUD

www.nibud.nl


U zoekt informatie over zakgeld, toeslagen, sparen, pensioen of schulden, of u heeft andere vragen over uw portemonnee.
Het Nibud helpt u ook met budgettips en rekentools.

Geldfit

www.geldfit.nl


Wij helpen je om je geldzaken fit te houden! Of om ze fit te krijgen. Doe de online test en krijg advies over jouw financiële situatie.

ANW


Financiële steun na overlijden van uw partner (ANW)

De nabestaandenuitkering uit de Algemene nabestaandenwet (Anw) is financiële steun van de overheid na het overlijden van uw partner (of voor wezen). De Sociale Verzekeringsbank betaalt de ANW.

Jeugdtegoed


De gemeente Rotterdam stelt het jeugdtegoed beschikbaar voor Rotterdamse gezinnen met een kleine beurs. Het jeugdtegoed wordt naar leeftijd uitgekeerd. Het tegoed wordt gestort op de Rotterdampas van uw kind. Het jeugdtegoed is te besteden bij de aangesloten winkels en in het openbaar vervoer. Aanvragen in 2023 tussen 10 maart en 30 november.

Persoonlijk Budgetadvies

 NIBUD

www.persoonlijkbudgetadvies.nibud.nl


Persoonlijk Budgetadvies. Inzicht in uw inkomsten en uitgaven. Wilt u een onafhankelijke blik op uw inkomsten en uitgaven? Of wilt u weten hoeveel u kunt sparen of bezuinigen? Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies laat zien waar uw geld blijft en hoe u het doet in vergelijking met anderen. U ontvangt tips die helpen goede eigen geldkeuzes te maken.

Financieel Paspoort

www.financieelpaspoort.nl


De Stichting biedt de burger een gratis gereedschap, de app Financieel Paspoort, waarmee persoonlijke financiële gegevens op eenvoudige en snelle wijze kunnen worden verzameld en een overzicht wordt geboden dat hij/zij begrijpt. Tevens kan de burger besluiten deze gegevens in digitale vorm ter beschikking te stellen aan hulpverleners/adviseurs die compleet geïnformeerd en onmiddellijk aan de slag kunnen.

Bereken uw recht

www.berekenuwrecht.nl


Op welke tegemoetkomingen heeft u recht?
Er bestaan allerlei tegemoetkomingen. Soms meer dan u denkt. Bereken in een paar stappen op welke bedragen u mogelijk recht heeft. Ook ziet u waar u deze kunt aanvragen.

Onderdeel NIBUD

Vind jij het ook zo lastig om formulieren in te vullen?

Voor vragen en hulp bij het invullen kun je terecht in het Huis van de Wijk bij jou in de buurt. 

Jaarbegroting maken?

www.nibud.nl


Liever een overzicht maken op de computer? Bij het NIBUD kun je een jaarplanner downloaden.

Huishoudboekje

www.huishoudboekje.mijngeldzaken.nl


Het meest gebruikte huishoudboekje van Nederland, is voortaan onderdeel van MijnGeldzaken. Naast een huishoudboekje krijg je uitgebreide mogelijkheden om je financiële toekomst te plannen. Je weet dan niet alleen of je geldzaken nu goed geregeld zijn, maar ook of je het goed geregeld hebt voor de toekomst.

Gratis, voor meerdere rekeningen tegelijk, premium versie voor €2,45 per maand.

Heeft u een beperking en kunt u (deels) niet werken?


Heeft u een ziekte of handicap en kunt u daardoor alleen met hulp of begeleiding werken? Of kunt u helemaal niet werken? Dan krijgt u misschien ondersteuning. Op de website van het UWV vindt u een handige tool waarmee u kunt zien waarop u recht heeft.

Steffie

www.steffie.nl


"Steffie" legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Bijvoorbeeld DigiD, de OV-chipkaart en een bezoek aan de huisarts. Ook geld, toeslagen enz. komen aan de orde. Alles kan worden 'voorgelezen'.

Lezen-en-schrijven


Rekeningen begrijpen, de administratie doen of formulieren invullen. Dat is lastig als je moeite hebt met lezen, schrijven of rekenen. Wil je beter leren lezen en schrijven? Meld je aan!


Je kunt het formulier invullen of bellen met 0800 - 023 44 44

Mantelzorger en een uitkering?

www.mantelzorg.nl


Ontvang je als mantelzorger een WW- of bijstandsuitkering? Dan zijn er een aantal regelingen om rekening mee te houden. Soms zijn dit regelingen die in je voordeel werken, maar soms ook juist in je nadeel.

Huishoudboekje

www.huishoudboekje.com


Vroeger had ieder huishouden een huishoudboekje. Daar stond heel eenvoudig in; wat komt er per maand ongeveer in, en wat eruit. Tegenwoordig heeft nog maar 1 op de 10 mensen zo’n overzicht. Met ons digitale huishoudboekje maak je in korte tijd een overzicht van je financiën.

Géén bankkoppeling, wel helemaal gratis!

Meerkosten bij ziekte of handicap

www.meerkosten.nl


Handicap of chronisch ziek: laat geen geld liggen!


Geld terug van de Belastingdienst, het kan nog steeds. Hebt u een handicap of chronische ziekte? Maak dan gebruik van de aftrek van specifieke zorgkosten of van andere belastingvoordelen. 


Leven met een ziekte of beperking levert vaak meerkosten op. Daarom is er – naast de aftrek van zorgkosten en weekenduitgaven – nog een aantal regelingen voor inkomensondersteuning waar u een beroep op kunt doen. 

Informatie over pgb

www.pgb.nl


Alle informatie over het pgb en een test of het voor jou geschikt is.

Financiën, schulden en ondersteuning

Wij gaan het fiksen

www.wijgaanhetfikksen.nl


Loop je achter met betalingen en weet je echt niet meer hoe je je rekeningen moet betalen? Wij kunnen je helpen om van je financiële problemen af te komen. De handige en eenvoudige fiKks-app brengt je in contact met een vrijwilliger (buddy) die je helpt om weer overzicht te krijgen in je financiën. Samen werk je aan een schuldenvrije toekomst!

Uw beslagvrije voet

www.uwbeslagvrijevoet.nl


Als u uw rekeningen niet op tijd betaalt, kunt u te maken krijgen met loonbeslag. Dan krijgt een beslaglegger een deel van uw loon of uitkering. Een beslaglegger is bijvoorbeeld een deurwaarder.


Maar u heeft geld nodig om uw vaste lasten te betalen. Daarom mag u een deel van uw inkomen houden. Dit deel kunt u gebruiken om uw vaste lasten te betalen en om boodschappen van te doen. Het bedrag dat u elke maand van uw loon of uitkering mag houden heet de beslagvrije voet.


De beslaglegger heeft informatie nodig om dat maandbedrag te berekenen. Zonder die informatie krijgt u vaak een lager bedrag dan waar u recht op heeft. Lever alle informatie aan. Dat kan u geld schelen!

Zorgverzekeringslijn

www.zorgverzekeringslijn.nl


Gratis advies over het oplossen van zorgverzekerings­schulden en het afsluiten van een zorgverzekering.


Een betalingsachterstand bij je zorgverzekeraar doordat je premie, eigen risico of eigen bijdrage niet betaald hebt, kan snel hoger worden door rente- en incassokosten. Daarnaast moet je als je 6 maandpremies niet betaald hebt, een hogere bestuursrechtelijke premie gaan betalen.


Ook de mogelijkheid om met vragen te bellen of te chatten.

Zelf je schuld regelen

www.zelfjeschuldenregelen.nl


In 6 stappen schuldenvrij!


Beginnende schulden? Met een goed plan kunt u eruit komen. Met onze invultool maakt u een realistisch aflosplan.


Past deze site bij uw situatie? Doe de scan (1 min.)

Schuldenwijzer

www.schuldenwijzer.nl


Is er beslag gelegd op je inkomsten?


Meer dan 200.000 Nederlanders zitten in dezelfde positie. Schuldenwijzer geeft snel inzicht in jouw situatie.


Inloggen met DigiD

Finqo bewindvoering

www.finqo.nl


Woont u in Rotterdam en bent u niet in staat om zelf uw financiën te beheren? Of heeft u problematische schulden en ziet u door de bomen het bos niet meer? Dan is bewindvoering in Rotterdam voor u de oplossing. Om te voorkomen dat u (verder) financieel in de problemen raakt, vragen wij de kantonrechter om Finqo te benoemen als uw bewindvoerder en zorgt Finqo ervoor dat uw budget stabiel is en eventuele schulden worden behandeld. 

Indien u zelf onvoldoende inkomen hebt om deze kosten voor bewindvoering te voldoen, zal Finqo de vergoeding hiervan in de vorm van bijzondere bijstand bij uw gemeente aanvragen. 

Heb jij aangeklopt bij de Vraagwijzer of bij een van de partijen in de wijk en ben je niet (goed) geholpen?


Geef het aan ons door!

Energiebank Nederland

www.energiebanknederland.nl


Maak jij je wel eens zorgen of je de energierekening wel kan betalen? Of wil je besparen op energie, maar je weet niet zo goed hoe? De Energiebank Rotterdam is een stichting die jou helpt om grip te krijgen op je energiekosten. Iedereen die in Rotterdam woont en een minimum inkomen heeft kan zich gratis aanmelden.

Kom uit je schuld

www.komuitjeschuld.nl


Heb je geldproblemen? Je bent niet de enige. Besef dat 1 op de 5 Nederlanders flinke geldzorgen heeft. Besef ook: er zijn altijd mensen die je willen helpen. En kunnen helpen.

Wil je hulp krijgen of geven? Kijk op deze website!

Stadsgids Schulden010

StadsGidsSchulden010


Stadgids Schulden 010

Een online magazine voor bewoners van Charlois, Delfshaven en Feijenoord.

Kwijtschelding


Heeft u een inkomen op bijstandsniveau en heeft u weinig spaargeld? Dan komt u misschien in aanmerking voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.

(Klik voor organisaties in jouw wijk in het groene blok bovenaan deze pagina!)

WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen)

www.bureauwsnp.nl


Schulden oplossen met de Wsnp, download hier de brochure.

Het verschil tussen curatele, bewind en mentorschap

www.rijksoverheid.nl

Het Huurteam Rotterdam

www.huurteaminuwstad.nl


Het huurteam heeft als doel misstanden en excessen in de huursector aan te pakken en de leefbaarheid van buurten te verbeteren.


Let op! De diensten van het Huurteam Rotterdam zijn niet kosteloos. Vraag naar de voorwaarden. Het Huurteam werkt op basis van no cure no pay: U verdient de kosten minimaal terug.


010 - 214 27 99

info@huurteamrotterdam.nl


Budgetmaatjes010

www.budgetmaatjes010.nl


Budgetmaatjes 010 is een project dat Rotterdammers met financiële problemen wil helpen om weer financieel redzaam te worden. We koppelen hen aan een Budgetmaatje dat helpt de thuisadministratie weer op orde te krijgen.


info@BM010.nl

010 –  316 17 16


Samen 010 - Hulp in Praktijk (HiP)

www.hulpinrotterdam.nl


HIP (Hulp in Praktijk) biedt praktische hulp aan mensen die geen sociaal netwerk en geen financiële middelen hebben om hulp in te kopen.
Hulpvragen kunnen zijn van een klusje in huis tot een gezellig praatje. 


rotterdam@stichtinghip.nl

010 - 303 27 30

Informatie kinderen en overige tips

De Kinderombudsman

www.dekinderombudsman.nl


De Kinderombudsman

In Nederland leeft 1 op de 9 kinderen in armoede. Je ouders hebben dan te weinig geld om bijvoorbeeld eten, drinken of kleding voor je kopen. Ook kan het zijn dat je geen lid kunt worden van een sportclub, niet mee kan op schoolreisje of er geen geld is om je verjaardag te vieren. Ouders met geldproblemen hebben vaak last van stress. En dat kan ervoor zorgen dat jij je ook niet goed voelt.


Heel veel antwoorden voor kinderen over armoede.


De Kinderombudsman Rotterdam

www.kinderombudsmanrotterdam.nl

06 - 39 69 2394

VGZ Rotterdampakket


Het VGZ Rotterdampakket is samengesteld voor Rotterdammers door VGZ en de gemeente Rotterdam. Deze zorgverzekering is vooral geschikt voor ouderen, chronisch zieken en Rotterdammers met een inkomen tot 130 procent van het wettelijk minimumloon (2.296,00 euro, inclusief acht procent vakantiegeld bruto per maand of lager). Ook is er sinds 2019 een nieuwe variant van deze zorgverzekering beschikbaar, het VGZ Rotterdampakket Compact.

Moeders van Rotterdam

www.moedersvanrotterdam.nl


Moeders van Rotterdam zet zich in voor (aanstaande) moeders die tijdens hun zwangerschap stress ervaren op verschillende leefgebieden. Hierbij kan gedacht worden aan problemen op het gebied van financiën, huisvesting, gezondheid etc. Samen met moeder wordt gewerkt aan haar situatie met als doel haar stress te verminderen en een gezonde start creëren voor de baby.

Zakgeldtips voor ouders

Zakgeldgids

Wie betaalt wat?


Een handige app voor mensen die samen wonen.


WieBetaaltWat is dé app voor het bijhouden, verrekenen, en afrekenen van groepsuitgaven.
WBW is perfect voor vriendengroepen, families, huisgenoten, jaarclubs, verenigingen, collega’s, voetbalteams, hockeyteams, etc.

Geldloos

www.geldloos.nl


De website Geldloos, Rijk zonder geld.


Je hebt weinig geld of je bent op zoek naar manieren om minder afhankelijk te zijn van geld? Op Geldloos.nl vind je veel informatie over manieren om minder met geld te leven, met inspirerende voorbeelden. Zoals mensen die ervoor kiezen om zonder geld te leven, tips over hoe je een geldloos bestaan kan opbouwen en verhalen over leven zonder geld.

Beschadige eurobankbiljetten

www.dnb.nl


Is een eurobankbiljet per ongeluk beschadigd? Als meer dan de helft van het biljet over is, kunt u bij DNB een vergoeding vragen.

Financiele opvoeding kinderen

www.nibud.nl


Kinderen die al jong zelf leren omgaan met geld, hebben daar als volwassene veel profijt van. Met een beperkt budget leren ze een vaste periode te overbruggen. En: op=op!

Snap je geld

www.snapjegeld.nl


Programma voor kinderen om meer te leren over geld. 

Diverse onderwerpen van heel makkelijk tot moeilijk.

Uw koophuis verduurzamen

Verduurzamen met een smalle beurs


Een selectie van arrangementen voor woningeigenaren.

Wat is het huidige aanbod voor de doelgroep van woningeigenaren met lage inkomens?


Pdf te downloaden op de website van Platform31.

Mantelzorgwaardering


Gratis Rotterdampas met 25 euro OV-tegoed
Iedere mantelzorger ontvangt een gratis Rotterdampas met daarop eenmalig 25 euro OV-tegoed.


U kunt de Rotterdampas ook cadeau doen aan iemand anders, zie hiervoor de website.

De Verhuisfamilie

www.verhuisfamilie.nl


De stichting helpt mensen die noodgedwongen moeten verhuizen, maar daar niet de financiële middelen en het netwerk voor hebben. 

Eurowijs Kids

www.eurowijskids.nl


Wil jij een spreekbeurt houden over geld?

Op deze website krijg je alle informatie die je nodig hebt.


Kijk ook eens naar dit filmpje:

Consuwijzer

www.consuwijzer.nl


Klopt deze aanmaning of incassobrief?


Incassobrief Checker. De ACM let op of bedrijven zich aan de regels houden. ACM ConsuWijzer helpt uw vragen over het consumentenrecht te beantwoorden. Onafhankelijk en gratis. Onafhankelijk en gratis.

Partneralimentatie 

www.rijksoverheid.nl


Hoe lang moet partneralimentatie betaald worden?

De duur van partneralimentatie ligt vooral aan  het jaar waarin u die heeft afgesproken met uw ex-partner.

Vanaf 1-1-2020: De partneralimentatie bedraagt  maximaal 5 jaar. 


Sint voor elk kind


Sint voor elk kind zorgt ervoor dat kinderen tot en met 10 jaar die opgroeien in een gezin waar geen financiële middelen zijn om cadeaus te kopen voor de Sinterklaas avond. Toch cadeaus krijgen. Want geen kind mag denken dat Sinterklaas hem of haar niet lief vindt.


Contactpersoon

Jolanda Hoogenboom

info@sintvoorelkkind.com